Novice | Potreba po 3 do 5-minutnih gibalnih odmorih med delovnim časom
Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo

Aktualne novice



Potreba po 3 do 5-minutnih gibalnih odmorih med delovnim časom

GZS, Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo je jeseni leta 2022 izvedla strokovni posvet slovenskih in mednarodnih ekspertov, kjer je želela preučiti obseg zdravstvenih težav, ki jih imajo zaposleni v malih in srednjih podjetjih, ki opravljajo večinoma sedeče poklice. Analiza fizičnega stanja zaposlenih je pričakovano pokazala, da imajo ljudje težave z vzdrževanjem in prekomerno telesno težo, držo ter telesno zmogljivostjo, težave s kostno-mišičnimi obolenji in predvsem z bolečinami v ledvenem predelu. Pokazala se je torej potreba po strateški vzpostavitvi preventivnih programov, ki bi pomagali preprečiti posledice dolgotrajnega sedenja na delovnem mestu.  

Zaradi potreb, ugotovljenih v 1. fazi projekta, je Sekcija za Slovenski podjetniški sklad letos projekt nadaljevala. Njegov cilj je bil informirati in opolnomočiti zaposlene v malih in srednjih podjetjih s koristnimi nasveti in priporočili strokovnjakov z različnih področij o nujnosti gibalnih odmorov med delom, pomembnosti preventive za varovanje zdravja in spodbujanje zdravega življenjskega sloga. Med 22. in 25. majem 2023 so člani SFRR v Mariboru, Ljubljani in Šempetru pri Gorici v sodelovanju s Fakulteto za šport izvedli delavnice, kjer so udeleženci dobili vpogled v svoje psihofizično stanje, izmerili telesno zmogljivost, dobili praktične napotke s strani strokovnjakov na področju medicine dela, kineziologije, osebnega trenerstva in psihoterapije o tem, kaj lahko naredijo za zdravo delo v pisarni in zdrav življenjski slog. »Sicer se vsi zavedamo, kako pomembno se je na vsake toliko časa vstati in pretegniti, sploh, če delamo za računalnikom, a v praksi verjetno vsi na to pozabimo. Super bi bilo, če bi te lahko nekdo vsak dan večkrat opomnil, da bi se bilo dobro raztegniti. Potrebujemo več tovrstnih programov,« je povedal Saša Vujasinović iz podjetja Nord drinks d.o.o., ki se je udeležil delavnice v Ljubljani. 

Udeleženci so izmerili svojo fizično pripravljenost

Delavnice so bile razdeljene v dva sklopa. V prvem delu so udeleženci lahko poslušali interaktivna predavanja, kjer vidik medicine dela oz. rehabilitacije z dunajske medicinske univerze predstavil Dr. Roland Peceny, kineziološki vidik in področje, ki se dotika problemov s hrbtenico, dr. Dejan Kernc, strokovnjaki z Bodifita so pomembnost rekreacije z vidika osebnega trenerstva predstavili v Mariboru in Ljubljani, v Šempetru pri Gorici pa Hiša rekreacije, o izgorelosti in stresu pa je spregovorila psihoterapevtka Tanja Breznik. Skupen Cilj strokovnega dela je bila spodbuda k 3 do 5-minutnim gibalnim odmorom med delovnim časom, ki dokazano učinkujejo pri preprečevanju posledic, ki jih povzroči dolgotrajno sedenje. 

V drugem delu delavnic pa so izvajalci Fakultete za šport z udeleženci izvedli SLOfit meritve. Na koncu je sledila analiza stanja in priporočila za morebitno izboljšavo. Ker se na GZS zavedamo pomembnosti preventive, ki bo tudi v prihodnosti igrala ključno vlogo pri ohranjanju zdrave populacije, je bila delavnica tudi preventivni program, s katero smo preverili, ali je ozaveščanje o pomenu gibanja zadostno sredstvo, da posamezniki pri sebi kaj spremenijo. Udeležence bomo tako jeseni 2023 ponovno povabili, da izmerijo svojo fizično pripravljenost in preverili, ali se je slednja kaj izboljšala. V prihodnosti pa načrtujemo oblikovanje preventivnega programa, ki ga bodo zaposleni lahko izvajali med delovnim časom. 

Nasveti "MINUTE ZA ZDRAVJE"

V okviru projekta je Sekcija pripravila tudi kratke video vsebine in brošuro z naslovom "MINUTE ZA ZDRAVJE", ki nudijo praktične napotke razgibalnih vaj, zdravih obrokov in idej za hitro rekreacijo, ki jih lahko opravimo v treh do petih minutah. 

Fotogalerija

Fotogalerija